Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Αφιέρωμα στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά


Ξεκινά σήμερα στο Κοβεντάρειο το Αφιέρωμα στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά που οργανώνει  ο Δήμος Κοζάνης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Λαογραφικό - Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης και τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας με προβολές ντοκιμαντέρ εθνογραφικού περιεχομένου. Οι προβολές πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας-Ethnofest ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.  Μετά την ολοκλήρωση των προβολών, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι:

1.    «…Μόνο τον μαντρακά βαστεί…». Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία Σήμερα (Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠ.ΠΟ.Α., 2014, 11΄).
2.    Παραδοσιακοί τρόποι διαχείρισης του νερού στο χωριό Στρώμη (Νικόλας Σφακιανάκης, 16:10΄, 2006).
3.    Γκάιντες Λαλούν (Δημήτρης Κιτσικούδης, 2012, 30΄).
4.    «Μωμοέρια», (Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠ.ΠΟ.Α., 2015, 9.30΄).


Το Σάββατο 11 Μαρτίου το Αφιέρωμα περιλαμβάνει:

2ο - 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης, ώρα 9.30
Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης με θέμα την ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην εκπαιδευτική πράξη.
Κοβεντάρειο, ώρα 17:30
Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και το δρώμενο των Μωμόερων σε οκτώ χωριά της Κοζάνης. Εορταστικές εκδηλώσεις με παρουσίαση του εθίμου.
Χαιρετισμοί
-Λευτέρης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Κοζάνης
-Σάββας Ζαμανίδης, Δήμαρχος Εορδαίας
-Φάνη Φτάκα – Τσικριτζή, Πρόεδρος Οργανισμού Αθλητισμού – Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Κοζάνης.
-Σταυρούλα Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού.
-Ζήσης Σκαμπάλης, Δ/ντής Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης.
Εισηγήσεις
18:00 – 18:15 Μυροφόρα Ευσταθιάδου, υποψήφια διδάκτωρ Λαογραφίας, εισηγήτρια του θέματος των Μωμόερων για την ένταξή του στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
18:15 – 19:30 Εκπρόσωποι των 8 κοινοτήτων (Αγίου Δημητρίου, Αλωνακίων, Πρωτοχωρίου, Σκήτης και Τετραλόφου Κοζάνης και Ασβεστόπετρας, Καρυοχωρίου και Κομνηνών Εορδαίας).

Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης, ώρα 20:30
Εορταστική εκδήλωση για την ένταξη των Μωμόερων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Χαιρετισμοί:
-Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης
-Δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης
-Κώστας Αλεξανδρίδης, ηθοποιός-σκηνοθέτης και πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόεροι»
Το δρώμενο των Μωμόερων
Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Κοβεντάρειο με εισηγήσεις που θα αρχίσουν στις 10:30 π.μ κάτω από την κεντρική θεματική ενότητα:
«Ζώσα Πολιτισμική Κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής Κοζάνης»
Χαιρετισμός Αρετής Χονδρογιάννη – Μετόκη, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης.
Εισηγήσεις
10:45 -11:00 Αντώνιος Παπαϊωάννου, κροκοπαραγωγός, μέλος Δ.Σ Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης  «Ο κρόκος της Κοζάνης»
11:00 – 11:15 Ελένη Μπίντση, λαογράφος Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης «Το μανούρι της Βλάστης»
11:15 – 11:30 Γρηγόρης Κοντός, φιλόλογος «Οι Λαζαρίνες της Αιανής: λειτουργικότητα και συνέχεια στον χρόνο»
11:30 – 11:45 Ιωάννα Κύρου, νηπιαγωγός, «Οι Λαζαρίνες του Κρόκου, κατάλοιπο των αρχαιοελληνικών Παρθενίων».
11:45 -12:00  Ματίνα Τσικριτζή –Μόμτσιου, συλλογέας λαογραφικού και γλωσσολογικού υλικού «Οι Φανοί της Κοζάνης: Μακροβιότητα και Νεανικό Σφρίγος»
12:00 – 12:15 Φανή Φτάκα – Τσικριτζή, Πρόεδρος ΟΑΠΝ, «Λαϊκός πολιτισμός: τόσο πλούσιος και τόσο υποτιμημένος. Φανοί  της Κοζάνης και Λαζαρίνες του Τσιαρτσιαμπά  στο δρόμο  για την UNESCO»
12:15 – 12:30 Διάλειμμα
12:30 – 12:45 Ζωή Μάργαρη, εντεταλμένη ερευνήτρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών «Ζώσες παραδόσεις και άυλη πολιτισμική κληρονομιά: Προκλήσεις και προοπτικές του 21ου αιώνα»
12:45 – 13:00 Έλενα Κόρκα, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού. «Το μέλλον της εφαρμογής της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO στην Ελλάδα»
13:00 – 14:00 Στρογγυλό τραπέζι: Έλενα Κόρκα, Σταυρούλα Φωτοπούλου, Φάνη Φτάκα, Ματίνα Μόμτσιου, Ελένη Μπίντση, Ζωή Μάργαρη. Πρόεδρος, Ζωή Μάργαρη. Στη συζήτηση μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων (Λαζαρίνες Τσιαρτσιαμπά, Φανοί Κοζάνης, κ.ά) αλλά και πολίτες.