Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

2η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου Κοζάνης

Σε λίγες μέρες η πόλη μας ανοίγει και πάλι την αγκαλιά της για να φιλοξενήσει τις δεύτερες Γιορτές Πολυγλωσσίας του Δήμου μας. Γιορτές που μετά και την περυσινή τους επιτυχία τείνουν να γίνουν θεσμός γιατί εμψυχώνουν το μοίρασμα, τη συνάντηση, την επικοινωνία μέσα και πέρα από τις γλώσσες. Tις γλώσσες των λαών και των φυλών που προβάλλουν και σέβονται.
Οι Γιορτές μέσα από την προώθηση των γλωσσών και των πολιτισμών περιλαμβάνουν  εκδηλώσεις εκπαιδευτικές, βιωματικές και καλλιτεχνικές με διαδραστικό και διαγενεακό χαρακτήρα με στόχο να αναδειχθούν και να προβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες  γλώσσες, διάλεκτοι, ιδιώματα και κώδικες επικοινωνίας όχι μόνο του Δήμου μας και των Βαλκανίων γενικότερα, αλλά και της Ευρώπης και της Ασίας, σε σχέση πάντα με όσους κατοικούν σ’ αυτήν εδώ τη γωνιά της γης σε μόνιμη ή προσωρινή βάση.
Οι Γιορτές Πολυγλωσσίας στοχεύοντας  στην ενότητα και στην εκεχειρία των λαών από τις εθνικές πληγές έρχονται για δεύτερη φορά για να προωθήσουν την επαφή των διαφορετικών πολιτισμών και τη διάδραση τους, τη συνανθρωπία και την αλληλεγγύη μεταξύ των διαφόρων φυλών, τη διασύνδεση εντός κι εκτός ελλαδικού χώρου, την αδελφοποίηση των ανθρώπων και των λαών.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 10, 11 και 12 Ιουνίου στο κέντρο της πόλης, στο 1ο (Γ. Κονταρής) και 3ο και 4ο (Χ. Μούκα) Δημοτικά Σχολεία Κοζάνης και στο Κοβεντάρειο και οργανώνονται από τον Οργανισμό Αθλητισμού-Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης.
Οι φετινές  Γιορτές αποτελούν  το επιστέγασμα μιας διαδρομής που ξεκίνησε  το Νοέμβριο  του 2015 με τη διοργάνωση δυο Καφέ Πολυγλωσσίας και του σεμιναρίου «Αφύπνιση στις Γλώσσες και στους Πολιτισμούς του Δήμου Κοζάνης» που διοργάνωσε ο ΟΑΠΝ του Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με τη Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Δ. Μακεδονίας από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι και το Μάιο 2016.
Στις  φετινές Γιορτές συμμετέχουν 63 φορείς με 46 δράσεις που αναφέρονται σε βιωματικά πολυγλωσσικά εργαστήρια και δρώμενα, παραδοσιακά παιχνίδια και παραμύθια, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις από διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις, φωτογραφικά οδοιπορικά και Forum συζήτησης, προβολές ταινιών μικρού μήκους, δράσεις καλλιγραφίας με αλφαβητάρια από όλο τον κόσμο, σεμινάρια δημιουργικής γραφής, μουσικές και τραγούδια από τις γειτονιές των Βαλκανίων, γεύσεις τοπικές και γλωσσικά ακούσματα απ’ όλο σχεδόν τον κόσμο.
 Εκτός των παραπάνω,  οι Γιορτές μας δίνουν την ευκαιρία να ανοίξουμε ξανά τις πύλες της επικοινωνίας μας με τα Βαλκάνια,  όπως έκαναν και παλιότερα οι πρόγονοι μας. Οι πολίτες του Δήμου μας, Νεολαίοι και μη, μέσα σ’ ένα κλίμα αφθονίας,  θετικότητας, φιλίας και πολιτισμού θα έχουν για τρεις ολόκληρες μέρες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πλήθος μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων από τοπικά σχήματα και από το εξωτερικό, προερχόμενα από τα Ωδεία της πόλης μας, δημοτικά και μη, από τους Πολιτιστικούς μας Συλλόγους αλλά και από τους γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων (Αλβανία, Σερβία, Fyrom, Ρουμανία, Βουλγαρία όπως και από  χώρες όπως η Τουρκία, η  Ρωσία, η Ουκρανία, η Αρμενία). Το κοινό της Κοζάνης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία μοναδική ποικιλία ηχοχρωμάτων, ρυθμών και γλωσσών .
Την δική τους ξεχωριστή παρουσία θα έχουν οι αλλόγλωσσοι φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που θα μας φέρουν σε επαφή με γλώσσες πιο μακρινές και ασυνήθιστες (ινδικά, αραβικά, πομακικά κ.α).
Φέτος που το προσφυγικό ζήτημα μας απασχόλησε ιδιαίτερα και σαν τοπική κοινωνία με τη φιλοξενία ειδικά των προσφύγων στο κλειστό της Λευκόβρυσης, στα πλαίσια της Γιορτής οργανώνεται και ένα Forum συζήτησης έχοντας ως βασικό πυρήνα τα φιλόξενα ανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας.
Καλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου μας να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, σίγουρα όλοι κάτι θα έχουμε να πάρουμε από αυτές. Αν μη τι άλλο όλες οι γλωσσικές κοινότητες της Περιφέρειάς μας θα είναι εκεί, κερνώντας, τραγουδώντας και χορεύοντας, ανταλλάσσοντας τις γλώσσες τους και μιλώντας τη γλώσσα της μίας καρδιάς!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ης ΓΙΟΡΤΗΣ  ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ - 2016